current position:Home>Mitsubishi PLC software installation, use, programming logic common problems summary, software installation so easy

Mitsubishi PLC software installation, use, programming logic common problems summary, software installation so easy

2022-05-07 22:17:15Hulan River legend

One 、 Software installation

1: Mitsubishi PLC Software installation serial number

answer :570-986818410
804-999559933
998-598638072
952—500209687


2: Mitsubishi PLC Programming software GX-DEVELOPER-C Installation failure problem , After successful installation, a new project cannot be created 、 The software doesn't open 、PLC After the programming software is installed, it always displays “ Project initialization failed ” Or the shortcut cannot be found after installation .

answer : Precautions for installing programming software :
1、 If you have installed Mitsubishi software before, first delete the old software and then delete the old registration file

Delete method :
① Open up and start → function → Input REGEDIT Click OK to open the registry and manually find the following key values HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MITSUBISHI
②、 take MITSUBISHI Change the name at will Press F5 Refresh OK Reinstall the new software ( Of course, if you install other Mitsubishi Software , Don't delete the others )

2、 First run EnvMEL In the document SETUP Program ;

3、 Finally, run... In the folder SETUP1(setup);

4、 Do not select the option of installing monitoring during installation ( If you are not familiar with it, you'd better click Next during the installation process , Don't check other options );

5、 After installing the software, the simulation software can be installed , If you need simulation, please ask us ;

6、 During installation, the programming software and simulation software shall try to choose the default path ( That is, it is best to install in C disc );

7、 After installation, many people can't see the software shortcut , You can click :
Start >>> Program >>>MELSOFT>>>GX DEVELOPER Find relevant shortcuts ;

8、 Install the available serial numbers 570-986818410


3: Installed GX Developer Programming software and GX Simulator 6 The simulation software of , Confirm that the simulation software is installed successfully , However, there is a prompt during the simulation “ Ladder logic test start failed ”, What's the problem ?

answer : about GX Simulator 6 Is the Chinese version of the simulation software , It doesn't support FX3U PLC The simulation of this model program , Check if you have chosen FX3U PLC This model , If so , Change to FX2N PLC or FX1N PLC, Can be simulated . If you must be right FX3U PLC Conduct simulation , Then you need to uninstall GX Simulator 6 The simulation software of , Install again GX Simulator 7 English version of simulation software .


4: I installed GX Simulator The simulation software is in English , How to switch to Chinese ?

answer : There is no way to directly switch the voice of Mitsubishi's simulation software , You can only uninstall GX Simulator 7 English version of simulation software , Install again GX Simulator 6 Chinese version of simulation software .


5: In the installation GX WORKS2 The software can be installed successfully , But as soon as you open the software , There is an error of insufficient memory space or desktop stack , There is no way to start the software , How should this be solved ?

answer :1、 First, in the add / Remove program of the control panel , Uninstall Mitsubishi programming software and simulation software ;

2、 Then delete the registry , The registry should be deleted ;

3、 Then reinstall the software , Exit the antivirus software before installation , And install to another path ;

4、 If you still can't solve the problem , It is recommended to reload the system .


6:win7 64 Bit system is installed GX Developer In the process of software , An error message appears , Say no win7 64 Bit system , What do I do ?

answer : If win7 64 Bit system installation GX Developer There is a prompt during the installation of the software, which does not support win7 64 Bit system , There are two options , A certain , A cancellation , We ignore the mistake , Just click OK , The software will automatically complete the installation , This has no impact on the use of the software .


7: install GX Developer The software works normally , Finally, click finish , But I don't see the icon on the desktop , Is it not installed properly ?

answer : After the software is installed , Will not automatically appear on the desktop to generate icons , You can start with - All the procedures -MELSOFT, find GX Developer, Right click again , Send to desktop shortcut , In this way, the icon shown in the following figure will appear on the desktop ; The simulation software does not have a separate icon , It is integrated into the programming software , In the software “ Ladder logic test start ” The icon is the simulation .


8: Display... When installing Mitsubishi programming software unlnstallshield In the use of . Please close . How can I close ?


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy

answer : Delete C:\Windows\ Next IsUn0804.exe perhaps IsUninst.exe that will do


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy


9: What is the reason why the software cannot be opened after it is installed ?

answer : The reason why all computer applications can't be opened : System failure and non opening of related services . resolvent :(1). After starting up, keep clicking on the... Above the keyboard F8 key , You can see an advanced selection menu .(2). Select safe mode , You may encounter English safe mode. Choose safe mode .(3). You can choose 【 The last correct configuration 】 Entry system , If not, choose 【 safe mode 】 Get into .(4). When safe mode is selected , There may be other options .(5). Before entering safe mode , Will prompt whether to download and run in safe mode , Click is , Or just go back .(6). Enter safe mode or safe mode with network connection .


10: How to delete the registry ?

answer : If there is a problem with the Mitsubishi software on the computer, it needs to be reinstalled ; Or after installing the new version of Mitsubishi, you can't install the old version of software , Please follow the following procedure to reinstall Mitsubishi software :

1. The computer performs the removal first GX_WORKS2 Software ;

2. choice “ perform ” Input “REGEDIT” Turn on login programming


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy

3. choice “HKEY_CURRENT_USER>>Software>>

MITSUBISHI, Delete MITSUBISHI Whole folder .

4. choice ”HKEY_LOCAL_MACHINE>>

Software>>MITSUBISHI, Delete MITSUBISHI Whole folder

5. Restart the computer

6. Select the software installation directory “ Such as C:\MELSoft\GPPW2.. Delete MELSOFT The entire folder

7. After deleting , Just reinstall the new software .


Two 、 Software usage class

11: Mitsubishi PLC GX Works3 Setting and use of power-off saving ?

answer : First step : Get into CPU Parameters , Select soft components / Label memory area settings . Double click detailed settings ;


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy

The second step : Double click detailed settings


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy

The third step : Double click the red box area


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy

Step four : Set the software components to be latched .


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy


12:GX Works3 How to change the color of the declaration between lines ?

answer : First step : Enter color and font


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy

The second step : Change the corresponding color


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy


13:GX Works3 in  10ms、100ms How to distinguish the time of relay , How much to how much is 10ms; How much to how much is 100ms?

answer :OUT Instructions as 100ms Timer ,OUTH Instructions as 10ms Timer ,OUTHS Instructions as 1ms


14:GX Works3 Can be established Q A series of programs ?

answer : Sure , But there is a prerequisite is to install GX Works2 Only in this way can the operation be realized .

GX Works3 The toolbar display icon is abnormal


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy


answer : Change the resolution or adapter mode .


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy


15:GX Developer  How to switch between statement table and instruction table ?

answer :1、 stay GX Developer Create a new one with you in the software PLC Items with the same model

2、 Use keyboard shortcuts ALT+F1 Switch to instruction table input mode , Enter your instruction list into

3、 Use the keyboard shortcut again ALT+F1 Switch back to ladder mode , here , If your instruction list is correct , You'll see the ladder diagram .


16:GX Works2Q Series how to use Ethernet download program ?

answer : Follow the steps below , Just operate .


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy


17:GX Works2 Mitsubishi FX What are the common special relays in the series ?

answer :FX Series common special auxiliary relays The number of is M8000~8255 common 256 spot
M8000--- Power on, always ON sign
M8001--- Power on, always OFF sign
M8002--- Access to electricity ON A scan cycle flag
M8003--- Access to electricity OFF A scan cycle flag
M8004---PLC error
M8005---PLC Low battery backup flag
M8011---1ms Clock pulses
M8012---100ms Clock pulses
M8013---1s Clock pulses
M8014---1min Clock pulses


18:GX Works2 The navigation window is combined with the program , How to separate ?

answer : Double click the navigation bar


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy


19:GX Works2 What is the reason why programming is read-only and not write ?

answer : Press F2, Enter modify mode .


20: Unable to read or write data larger than the capacity of the memory card , Please make sure the PLC Parameter storage capacity setting

answer : Select... In the left window → Parameters →PLC Parameters → Default . Write again .


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy


3、 ... and 、 Programming logic class

21: How to write the instruction of timer ?

answer :OUT T0 K100


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy


22: How to understand step instructions ?

answer : Execute to S522,S522 For now ON. If step instructions are used , Jump to the S523( hypothesis ), here S522 by OFF, Unwanted rset Command reset ; If you stay in S522, At this time, when you want to jump out of this step , Need rset Command reset .


23: How to understand bit combination components ?

answer : Mitsubishi series PLC Binary data can be received or sent in the form of a group of bit elements with bit elements ,1 A bit element group consists of 4 A continuous bit element , The writing form is KnX**、KnY**、KnM** etc. ,
such as K1X000 It means that the starting position is X000 Of 1 Bit element group , Contains from X003~X000 Between 4 Bit element .
such as K2Y10 It means that the starting position is Y10 Of 2 Bit element group , Contains from Y17~Y10 Between 8 Bit element .

K3 And so on


24: If one y No set command is used for point output , Can you reset this with the reset command y spot ?

answer : Sure , But if out Y0 Follow rst Y0 When conducting at the same time , With rst Y0 first .


25: Does the timer have no self-locking function ? Do you need a set command ?

It will be better to realize self-locking in this way . After the timer is in place, it outputs , If the front energy flow is broken , The timer goes off . Therefore, the timer itself does not have self-locking function .


26:ADD Instructions don't understand

answer : Add instruction ADD D0 D1 D1 The function is to turn (D0)+(D1) The value of is sent to D1 In the middle .


27: Timer one hour How do you mean ?

answer :


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy


28:CC-LINK How many sites can be expanded in total ?

answer : most 64 One site : There are many local stations 26 platform 、 long-range IO Most stations 64 platform , The maximum number of remote equipment stations is 42 platform , The number of intelligent device stations is up to 26 platform .

master station ································· The station that controls the data link system .

long-range I/O standing ······················ A remote station that processes only data in bits .

Remote equipment station ····················· A remote station that processes only data in bits and words .

Local station ····························· There is one PLC CPU A station capable of communicating with the master station and other local stations .

Intelligent device station ····················· A station that can perform instantaneous transmission .


29:RS232、RS422 Follow RS485 The difference between ?

answer :


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy


30: How to deal with this problem in communication ?


 Mitsubishi PLC Software installation 、 Use 、 Summary of common problems in programming logic , Software installation so easy

answer : In case of the above situation, you can handle it like this :

Try to lower the baud rate , If you can't, just plug in the communication line , Maybe the cable is not plugged in properly , May also be plc Or the computer communication port is loose , Maybe the quality of the wire is not good , Change a line . All these are eliminated one by one .

copyright notice
author[Hulan River legend],Please bring the original link to reprint, thank you.
https://en.fheadline.com/2022/127/202205072147242385.html

Random recommended